Potrava
Obilniny, obilné vločky a klíčky
Všetky obilniny sa môžu podávať tiež naklíčené a tiež sa môžu podávať vločky vyrobené zo všetkých druhov obilnín. Z vločiek sa môže tiež pripraviť riedka kaša (vločky zaliať horúcou vodou a nechať chvíľu postáť) alebo ich môžeme vmiešať do jogurtu či kefíru. Obilniny sú bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín E, bielkoviny a železo. Uprednostňujeme podávaní zŕn s plevami.
Amarant (láskavec)
Vďaka
obsahu vlákniny (4-krát viac ako v iných obilninách), minerálnych
látok, stopových prvkov a vitamínov (draslík, fosfor, horčík, mangán,
meď, selén, sodík, vápnik, zinok, železo, niacín, B1, B2, C, E) patrí medzi najvýživnejšie rastliny na svete. Neobsahuje jednoduché cukry, preto je vhodný pri cukrovke a obezite. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 18 g, tuky 8-11 g, sacharidy 57 g.
Cirok
Podávame len zriedka. Nutričné hodnoty: bielkoviny (horšej kvality) 8-10 g, tuky 3-6 g, sacharidy 70 g.
Čumíza
Jedná sa o poddruh senegalského prosa (beriem vlašského). Je to obilnina s vyšším obsahom energie. Obsah živín je mierne priaznivejšie ako chcete u prosa, ale v podstate ho kopíruje.
Dari (cirok biely)
Podávame ho zriedka. Nutričné hodnoty: bielkoviny (horšej kvality) 8-10 g, tuky 3-6 g, sacharidy 70 g.
Pšeno
Je to proso po odstránení šupky. Sú veľmi dobre stráviteľné. Sú významnejším zdrojom vitamínov ako ostatné obilniny a svojou výživnou hodnotou sa vyrovnajú ovseným vločkám. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 9 g, tuky 4 g, sacharidy 72 g.
Jačmeň
Obsahuje veľa vitamínu B5, ktorý chráni pred zápalmi kože, ďalej vitamíny B6 a E, folát a nerozpustnú vlákninu. Pôsobí proti zápche a má protirakovinové účinky. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 10-13 g, tuky 2-3 g, sacharidy 75-78 g.
Jačmennej krúpy / Jačmenné Krupa
Sú bohaté na vitamíny radu B, z minerálov potom na vápnik, draslík, horčík, železo, kremík a selén. Majú vysoký obsah vlákniny.
Kamut
Obsahuje o 20-40% viac bielkovín ako bežná pšenica. Má mimoriadne vysoký obsah selénu, vysoký obsah nenasýtených mastných
kyselín, zinku, horčíka, vitamínov E, tiamínu, riboflavínu, kyseliny
pantoténovej,
fosforu a medi. Posilňuje imunitný systém.
Kukurica
Podávame ju surovú, varenú bez soli, sušenú, konzervovanú (len vákuová balenia bez nálevu). Obsahuje selén a vitamín E súčasne, a tak pomáha chrániť pred nádormi. Nutričné hodnoty kukurice cukrovej v 100 g: bielkoviny 3,7 g, tuky 2,3 g, sacharidy 19,8 g.
Lesknica
Má vysoký obsah bielkovín, nízky obsah tuku, je veľmi výživná a ľahko stráviteľná. Obsahuje
vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervovej
sústavy a zlepšujú stav všetkých tkanív (dá sa pozorovať na stave kože a
srsti). Posilňuje imunitný systém.
Milo (cirok červený)
Podávame ho zriedka. Nutričné hodnoty: bielkoviny (horšej kvality) 8-10 g, tuky 3-6 g, sacharidy 70 g.
Mohár
Jedná sa o poddruh senegalského prosa (beriem vlašského). Je to obilnina s vyšším obsahom energie. Obsah živín je mierne priaznivejšie ako chcete u prosa, ale v podstate ho kopíruje.
Otruby ovsené
Ich podávanie vo väčšom množstve bráni vstrebávanie železa a vápnika. Obsahujú veľa vlákniny, ktorá je dôležitá pre správnu peristaltiku čriev a pomáhajú predchádzať zápche. Obsahuje veľa vitamínov skupiny B, fosforu, horčíka a železa. Sú vhodné pri cukrovke, pretože obsahujú betaglukán, ktorý reguluje krvný cukor. Pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach a posilňujú organizmus pri vyčerpaní a únave. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 12 g, tuky 9 g, sacharidy 55 g.
Ovos
Oproti
iným obilninám má vyšší obsah ľahko stráviteľných bielkovín (14-21%) a
vlákniny (je najlepším zdrojom ľahko rozpustnej vlákniny). Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny dobré pre zdravú a lesklú srsť. Obsahuje veľa vitamínu B1 a E a oproti ostatným obilninám tiež oveľa viac horčíka, železa, zinku a mangánu. Má posilňujúce účinky pri vyčerpaní organizmu a únave. Je výbornou potravou pre diabetikov, pretože betaglukán v ňom obsiahnutý stabilizuje krvný cukor. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 14-21 g, tuky 6,2-9 g, sacharidy 58 g.
Ovos zelený
Mladá vňať ovse je bohatá na vlákninu, ktorá zaisťuje optimálne trávenie. Škrečka navykáme na ovos postupne, potom ho môžeme bezpečne podávať vo väčšom množstve. Nutričné hodnoty v 100 g sušeného ovsa: bielkoviny 9,7 g tuky 2,0 g, vláknina 35,7 g.
Pohánka
Obsahuje veľa rutínu (vitamínu P), ktorý je prospešný pre pružnosť ciev. Chráni pred srdcovými chorobami. Má priaznivý vplyv na pečeň a tráviace ústrojenstvo. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 13 g, tuky 4 g, sacharidy 65 g.
Proso
Podávame rôzne druhy: La Plata, červenej, japonské, žlté, biele, zelené. Má vysoký obsah vitamínov B1 a B2, železa a kremíka, ktorý posilňuje kožu, srsť a väzivového tkaniva. Škrečky milujú aj proso v klasoch. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 11-13 g, tuky 4 g, sacharidy 70-73 g.
Pšenica
Obsahuje
vitamíny skupiny B (predovšetkým tiamín, B1, B2, B6), vitamín E,
niacín, foláty, horčík, draslík, vápnik, železo, fosfor, zinok, meď,
mangán a veľa bielkovín. Pomáha predchádzať zápche a chráni pred rakovinou hrubého čreva
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 12-16 g, tuky 2,8 g, sacharidy 67
g.
Pšenica dvojzrnová
Obsahuje oveľa viac bielkovín ako pšenica siata. Má vyšší obsah vitamínov A, B, C, vápnika, fosforu, horčíka a veľa zinku. Je ľahko stráviteľná. Pôsobí priaznivo aj na tráviaci trakt. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 15-24 g.
Pšeničné klíčky
Oproti zrne majú väčší podiel sacharidov (50%), bielkovín (30%) bohatých na esenciálne aminokyseliny a tukov (20%). Obsahujú všetky vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D a E. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 27 g, tuky 9 g, sacharidy 31 g.
Pšenica zelená
Škrečka na ňu navykáme postupne, potom ju môžeme bezpečne podávať vo väčšom množstve.
Quinoa (Mrlík)
Oproti ostatným obilninám obsahuje až o 15 - 18% viac bielkovín. Ďalej obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E, vlákninu, fosfor, železo a horčík. Je
vhodná pri zlomeninách, na zmiernenie bolestí a únavy, pri vyčerpaní,
podvýžive, rekonvalescenciu, na posilnenie imunitného systému, na
urýchlenie hojenia pokožky. Stimuluje tvorbu kolagénu, chrupaviek a spojivá. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 13,1 g, tuky 5,8 g, sacharidy 68,9.
Ryža
Podávame ju varenú v nesolené vode. Neobsahuje veľa bielkovín, ale ich biologická hodnota je veľmi vysoká, pretože obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Obsahuje
vitamín A, B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), B6 (pyridoxín) a
E. Je bohatá na minerály, predovšetkým na draslík, zinok, železo,
mangán, fosfor, horčík, kobalt, selén a fluór . Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 7-7,6 g, tuky 0,5 g, sacharidy 72-79 g.
Ryža nelúpaná
Podávame ju varenú v nesolené vode. V porovnaní s bielou ryžou obsahuje viac vitamínov a minerálnych látok. Obsahuje viac bielkovín, vápnika, fosforu, tiamínu, niacínu a vitamínu E. a má výrazne vyšší obsah vlákniny. Obsahuje viac tukov ako biela ryža, ale sú to zdravé tuky. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 8-12 g, tuky 2,4 g, sacharidy 68-72 g.
Senegalské proso (BER vlašský) (červené, žlté)
Je k dostaniu aj v celých klasoch. Senegalské proso je výnimočné vďaka vysokému obsahu kremíka, ktorý posilňuje kožu, srsť a väzivového tkaniva. Ďalej obsahuje veľa železa, draslíka, zinku, horčíka a fosforu a vitamínov B1 a B2. Neobsahuje lepok.
Špalda
Je výborným zdrojom vitamínu B1 (tiamínu) a B2 (riboflavínu). Obsahuje tiež niacín, betakarotén, draslík, horčík a veľa nenasýtených mastných kyselín. Neobsahuje cholesterol. Stimuluje trávenie, pôsobí pozitívne na srsť a kožu, podporuje trávenie a črevnú peristaltiku a stimuluje imunitný systém. Je ľahko stráviteľná. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 16-17 g, tuky 0 g, sacharidy 6 g.
Žitovec
Je to hybrid pšenice a raže. Má vysoký obsah bielkovín a priaznivú skladbu aminokyselín, najmä lyzínu. Nutričné hodnoty v 100 g: tuky 1,5 g.
vločky pšenové
Sú ľahko stráviteľné, šetrí a chráni tráviaci systém. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 13 g, tuky 3 g, sacharidy 74 g.
vločky jačmenné
Obsahujú vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú chrániť pred zápalmi kože, podnecujú funkciu pečene a regulujú hladinu tuku v krvi. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 9,9 g, tuky 1,8 g, sacharidy 75 g.
Vločky zber kukurice / vločky kukuričné
Maju vysoký obsah energie, nízky obsah bielkovín ,, najvyššiu stráviteľnosť škrobu a veľmi dobrú znášanlivosť.
Vločky ovsené
Obsahujú veľa železa. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 12-16,3 g, tuky 3,6-7 g, sacharidy 60-69 g.
Vločky pohánkovej
Obsahujú veľa rutínu, ktorý je prospešný pre pružnosť ciev. Majú priaznivý vplyv na pečeň a tráviace ústrojenstvo. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 12 g, tuky 2 g, sacharidy 61-65 g.
Vločky pšeničné
Obsahujú vitamíny skupiny B a vlákninu, ktorá podporuje peristaltiku čriev. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 12 g, tuky 2 g, sacharidy 57-61 g.
Vločky ryžové
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 7,6 g, tuky 2,8 g, sacharidy 76 g.
Vločky špaldové
Sú bohaté na bielkoviny, vitamíny a horčík, nezaťažujú tráviace ústrojenstvo. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 16 g, tuky 2 g, sacharidy 68 g.
Vločky ražne
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 7 g, tuky 2 g, sacharidy 75 g.
Raž
Má vysoký podiel vitamínov skupiny B, vlákniny, draslíka, fosforu, železa, síry a fluóru. Podporujú peristaltiku čriev. Pôsobí proti horúčke, nádorov, zápche a priaznivo pôsobí na činnosť čriev. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 10-15 g, tuky 1,5-2,2 g, sacharidy 67-70 g.
Trávne semená
Bývajú súčasťou niektorých kŕmnych zmesí, nepodávame semená kúpená ako trávnu zmes určenú pre výsev, ktoré sú chemicky konzervované.
Timotejka lúčna
Mätonoh mnohokvetý
Mätonoh trváci
Kolenec poľný
Kostrava červená
Kostrava lúčna
Kostrava černastá
Kostrava trsťovitá
Lipnica lúčna
Hrebienka obyčajná
Psiarka roľná
Sitina rozložitá
Reznačka laločnatá
Semená
Semená s vyšším obsahom tuku nedávame príliš často; uprednostňujeme semená nelúpaná.
Alfaalfa (semená lucerny)
Naklíčené semená majú preventívne účinky proti nádorovým ochoreniam. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 4,0 g, sacharidy 2,1 g (z toho
cukry 0,2 g), tuky 0,7 g (z toho nasýtené mastné kyseliny 0,07 g).
Repka olejná (olejka)
Semená obsahujú 44 - 47% oleja vysokej kalorickej hodnoty. Semená musí byť určená priamo pre kŕmenie zvierat.
Cardi (Kardi) / požltových (semienka svetlica)
Obsahuje vyššie množstvo bielkovín 30 - 35% a 25- 35% tuku u nevyloupaných semien. U vylúpaných semien je obsah tuku až 45-55%.
Tekvicové semienka (lúpaná aj nelúpané, nie z ozdobné tekvice)
Semienka podávame len nepražené a nesolená. Majú protinádorový efekt a protiparazitické účinky. Tekvicové semienka majú vyšší obsah železa ako ktorákoľvek iná semienka. Sú výborným zdrojom zinku a pomáhajú tiež stabilizovať hladinu glukózy v krvi - vhodné aj pre diabetikov. Nutričné hodnoty pre tekvicové semená lúpaná v 100 g: bielkoviny 24,5 g, sacharidy 17,8 g (z toho cukry 1,0g), tuky 45,9 g.
Konopné semienka (konope siate - semenec)
Môžu byť nelúpaná aj lúpaná. Majú jednu z najväčších výživových hodnôt zo všetkých rastlinných strave. Konopné
semienka obsahujú tiež ideálne množstvo všetkých aminokyselín a
napomáhajú tvorbe imunoglobulínov, ktoré pôsobia ako protilátka voči
infekciám a posilňujú imunitný systém. Zlepšujú stav všetkých tkanív, pôsobí priaznivo pri liečbe kožných ochoreniach. Nutričné
hodnoty pre konopné semienko nelúpanej v 100 g: bielkoviny 23,04 g,
sacharidy 52,67 g (z toho jednoduché cukry 2,47 g), tuky 30 g. Nutričné
hodnoty pre konopné semienko lúpané v 100 g: bielkoviny 30 g, sacharidy 2,4 g (z toho jednoduché cukry 1,4 g), tuky 52,5 g.
Ľanové semienka (ľan hnedý, ľan zlatý)
Majú vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Je vhodné je podávať pre zlepšenie vzhľadu kože (pri alergických dermatitídach) a srsti. Majú významné antivírusové, antibakteriálne a protirakovinové účinky. Nutričné hodnoty pre ľan hnedý v 100 g: bielkoviny 18,3 g, tuky 42,2 g, sacharidy 28,9 g (z toho cukry 1,6 g). Nutričné hodnoty pre ľan zlatý v 100 g: bielkoviny 18,3 g, sacharidy 28,9 g (z toho cukry 1,6 g), tuky: 42,2 g.
Perilla (semená perillly krovité)
Často ju nájdeme ako súčasť vtáčích kŕmnych zmesí. Má antialergické a protizápalové účinky.
Šalátové semená
Bývajú súčasťou niektorých krmív pre vtáky, ktoré sú vhodné aj pre kŕmenie škrečkov.
Sezamové semienka (lúpané i nelúpané)
Obsahujú
vápnik a vitamín E. Nutričné hodnoty pre sezam lúpaných v 100 g:
bielkoviny 22 g, tuky 53 g, sacharidy 15 g. Nutričné hodnoty pre sezam
nelúpaný v 100 g: bielkoviny 17,7 g, tuky 49,7 g, sacharidy 23 , 5 g (z toho cukry 0,3 g).
Slnečnicové semienka
Podávame nepražené, nesolená a max. 4 - 5 ks denne. Pri zvýšenom podávaní hrozí obezita. Semená majú vysoký obsah vitamínu B6, zlepšujú kvalitu srsti, zvyšujú jej lesk a zamedzujú plstnateniu srsti. Semienka sú vhodné pri ochorení kože a osvedčujú sa pri chorobách látkovej premeny, cukrovke, chorobách pečene a žlčníka. Obsah oleja v semenách závisí od konkrétnej odrody, ale pohybuje sa približne od 30 do 51%. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 37 g, tuky 39 g, sacharidy 22 g.
Strukoviny
Nepodávame je vo veľkým množstve, pretože môžu spôsobiť nadúvanie. Obsahujú veľa minerálov, vlákniny, bielkoviny a vitamínov skupiny B. Pomáhajú udržovať hladinu krvného cukru, čo je užitočné pri cukrovke.
Bôbové vločky
Nepodávame čerstvú rastlinu ani čerstvé (surové) plody - sú jedovaté! Podávame malé množstvo, pretože prekrmovanie vedie k obezite. Obsahujú veľa fosforu, mangánu, železa, zinku, niacínu, horčíka, kyseliny listovej a vitamín E.
Cícer (rímsky hrach)
Obsahuje veľa mangánu, železa, kyseliny listovej a vitamínu E.
Šošovica
Podávame ju čerstvú, alebo varenú bez soli, alebo naklíčenú. Podávame max. 1 - 2 zrnká denne, pretože môže nadmout. Obsahuje veľa selénu, železa, mangánu, fosforu, zinku, tiamínu, kyseliny listovej a vitamínu B6. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 25 g, tuky 1 g, cukry 59,5 g.
Fazuľa adzuki (azuki)
Podávame ju naklíčenú. Naklíčené semená obsahujú niekoľkonásobne viac vitamínov, minerálov a enzýmov než suché fazuľa. Klíčky a výhonky pôsobí ako prevencia rakoviny a posilňujú imunitný systém. Je výborným zdrojom vápnika a bielkovín. Nakličování: semená 12 hod. Namáčame vo vode, potom ich dáme na ploché sitko a prikryjeme vlhkou gázou. Dvakrát denne prepláchneme. Nakličování trvá 3-6 dní. Konzumné zrelosť vrcholí, keď klíčky dosiahnu dĺžku asi 2 cm.
Fazuľa mungo
Podávame ju naklíčenú. Naklíčené semená obsahujú niekoľkonásobne viac vitamínov, minerálov a enzýmov než suché fazuľa. Klíčky a výhonky pôsobí ako prevencia rakoviny a posilňujú imunitný systém. Je výborným zdrojom vápnika a bielkovín. Nakličování: semená 12 hod. Namáčame vo vode, potom ich dáme na ploché sitko a prikryjeme vlhkou gázou. Dvakrát denne prepláchneme. Nakličování trvá 3-6 dní. Konzumné zrelosť vrcholí, keď klíčky dosiahnu dĺžku asi 2 cm.
Fazuľové vločky
Nadmerné podávanie môže spôsobiť nadúvanie.
Hrachové vločky
Nadmerné podávanie môže spôsobiť nadúvanie.
Hrach ((hrach siaty roľný - peluška))
Podávame ho čerstvý (môže byť aj celý lusk), sušený, varený bez soli. Je výborným zdrojom vitamínu C a B1, betakaroténu, draslíka, bielkovín, tiamínu a kyseliny listovej. Obsahuje veľa vlákniny. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 6 g, tuky 1 g, cukry 12 g
Sója
Podávame varené, zmäknuté sójové plátky a kocky alebo naklíčené semienka. Nepodávame geneticky modifikovanú sóju! Obsahuje veľa bielkovín. Regeneruje
väzivové tkaniva, stimuluje rast buniek, zabezpečuje zvýšenú produkciu
žalúdočnej kyseliny a tým zlepšuje zužitkovanie bielkovín, vápnika a
železa, znižuje únavu a odvodňuje organizmus. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 49,6 g, tuky 2 g, cukry 30,9 g.
Sójové vločky
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 36 g, tuky 12 g, cukry 39 g.
Sójové výhonky
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, cukry 6 g.
Orechy
Len nepražené a nesolené, bez škrupiny; nepodávame ich príliš často a len ako maškrtu - maximálne 1-2x do týždňa; ak sú na povrchu orechov "pavučinky", nepodávame je - "pavučinky" sú plesne.Arašidy (môžu byť tiež so škrupinou)
Obsahujú vitamíny skupiny B pre správne fungovanie nervovej a obehovej sústavy. Zlepšujú látkovú výmenu a pôsobí antireumatikami. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 27 g, tuky 44 g, sacharidy 24 g.
Gaštan jedlý
Podávame len varený. Plody obsahujú veľké množstvo cukru. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 5 g, tuky 3 g, sacharidy 41 g.
Kešu
Plody obsahujú veľké množstvo cukru, vitamín B1 a B2 a veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 15 g, tuky 47 g, sacharidy 30 g.
Kokos (plátky)
Majú vysoký obsah vápnika, nenasýtených tukov, vlákniny, organického draslíka a mnohých ďalších minerálov. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 7 g, tuky 34 g - 58 g, sacharidy 9 g.
Lieskové oriešky (jadrá)
Sú značne energeticky výdatné. Sú dobrým zdrojom fosforu, draslíka, horčíka a vápnika. Obsahujú železo, meď a ďalšie stopové prvky. Z orechov majú najviac vitamínu E, tiež obsahujú vitamíny skupiny B.
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 14 g, tuky 65 g, sacharidy 11 g.
Makadámiové orechy
Obsahujú vápnik, fosfor, selén, železo a vitamíny skupiny B. Nutričné
hodnoty v 100 g: bielkoviny 9 g, tuky 70 g, sacharidy 9 g.
Para orechy
Majú
vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, selénu, draslíka, fosforu,
zinku, vitamínu B1, B2, B3 a E. Obsahujú tiež veľké množstvo
plnohodnotných bielkovín. Jadro musí mať sladkastú, nikdy nie horkastú chuť. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 17 g, tuky 64 g, sacharidy 8 g.
Pekanové orechy
Majú vysoký obsah provitamínu A, obsahuje B vitamíny a vysoké množstvo draslíka, fosforu, vápnika a železa. V
pekanových a lieskových orieškoch sú fytochemikálie, ktoré vyvolávajú
proces známy ako apoptóza, pri ktorej sa škodlivé rakovinové bunky
požierajú navzájom. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 8 g, tuky 64 g, sacharidy 17 g.
Píniové oriešky
Obsahujú vitamíny skupiny B, zinok a sú zdrojom vlákniny. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 17 g, tuky 67 g, sacharidy 2 g.
Pistácie
Majú vysoký obsah provitamínu A a vitamínov skupiny B. Zo všetkých orechov majú najviac železa. Obsahujú veľa draslíka, fosforu a vápnika. Neobsahujú cholesterol. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 23 g, tuky 53 g, sacharidy 16 g.
Vlašské orechy
Nachádza
sa v nich železo, selén, zinok, draslík, vitamín E a skupina vitamínov
radu B. Majú protizápalové vlastnosti, priaznivo pôsobí na
srdcovo-cievne choroby a na činnosť mozgu. Regulujú krvný tlak a znižujú hladinu cholesterolu. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 18 g, tuky 60 g, sacharidy 15 g.
Zelenina - čerstvá/ sušená
Dôkladne umytá a usušená, nie plesnivá alebo nahnitá, môže byť aj uvarená (bez soli), nie konzervovaná. Podávame vždy len jeden druh a súčasne s ním nepodávame mliečne výrobky alebo ovocie. Neskonzumované zvyšky odstránime najneskôr do 24 hodín od podania, lepšie hneď na druhý deň ráno.Brokolica
Podávame iba malé množstvo (môže spôsobiť nadúvanie). Obsahuje veľa vitamínu C, betakroten, kyselinu listovú, železo a draslík. Ružičky brokolice sú najbohatším zdrojom sulforafanu, ktorý chráni pred rakovinou. Posilňuje imunitný systém. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 4 g, tuky 1 g, sacharidy 3-5 g.
Zeler
Musí byť dôkladne umytý, ešte lepšie olúpaný. Obsahuje veľa vitamínu C, draslík a vlákninu. Podporuje správnu činnosť obličiek. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 0,8-2 g, tuky 0 g, sacharidy 10 g.
Cuketa
Je to druh tekvice. Užitočný zdroj vitamínu C a kyseliny listovej. Obsahuje tiež betakarotén. Podávame len zriedka a malé množstvo. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 2 g, tuky 1 g, sacharidy 2 g.
Čakanka
Má vysoký obsah vápnika. Podávame
ju iba v malom množstve, pretože má vysoký obsah kyseliny šťaveľovej,
ktorá môže spôsobiť ochorenie obličiek, močové kamene, hnačky a
nadúvanie. Nepodávame vonkajšie listy. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 2 g, tuky 0 g, sacharidy 4 g.
Červená repa /cvikla (čerstvá, sušená).
Zo všetkých druhov zeleniny má najvyšší obsah cukrov. Je dobrým zdrojom kyseliny listovej, je bohatá na draslík, vitamín C a prírodné látky bránicou vzniku rakoviny. Posilňuje imunitný systém. Podávame len v malom množstve, pretože má vysoký obsah kyseliny šťaveľovej. Môže farbiť moč do červena, čo môže vzbudzovať dojem choroby u škrečka (krv v moči). Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1,3-2 g, tuky 0 g, sacharidy 5,6-11 g.
Čínska kapusta
Podávame len malé množstvo, môže spôsobiť nadúvanie. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 2 g.
Tekvica
Obsahuje vitamín E, ktorý má antioxidačné účinky a dokáže chytiť voľné radikály v organizme. Ďalej obsahuje vitamíny A, B, D, K, zinok, fosfor, železo, vápnik, horčík a selén. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 0,5 - 2 g, tuky 0 g, sacharidy 6-10,3 g.
Fenikel (stopka) (čerstvý, sušený)
Má vysoký obsah vitamínov a minerálov. Dobrý na trávenie. Obsahuje betakarotén a kyselinu listovú. Môže zafarbiť moč. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 5 g.
Špargľa
Rýchlo podlieha skaze, preto ju podávame čo najčerstvejšie. Je bohatá na vitamíny C a E, betakarotény, kyselinu listovú. Má mierne močopudné a laxatívne účinky. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 2-2,9 g, tuky 0 g, sacharidy 2,2 - 4 g.
Kaleráb
Podávame len malé množstvo. Obsahuje vitamín C, draslík a veľa vlákniny. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 2 g, tuky 0 g, sacharidy 5 g.
Karfiol
Podávame vonkajšie listy i hlúbik. Má vysoký obsah vlákniny. Obsahuje vitamín C a zlúčeninu sulforafan, ktorá pomáha chrániť pred rakovinou. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1-2,1 g, tuky 0 g, sacharidy 4-4,7 g.
Mangold
Podávame
len v malom množstve, pretože má vysoký obsah kyseliny šťaveľovej,
ktorá môže spôsobiť ochorenie obličiek, močové kamene, hnačky a
nadúvanie. Má vysoký obsah vápnika. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 3 g.
Mrkva, Karotka
Pred podávaním ju očistíme (olúpeme) a odstránime vršok, lebo obsahuje škodlivé látky z postrekov proti škodcom. Obsahuje sacharid falkarinol, ktorý má silné protirakovinové účinky. Má vysoký obsah vitamínu A, C, vitamínu skupiny B a betakaroténu. Je bohatá na železo, vápnik, draslík, sodík a vlákninu. Môže zafarbiť moč. Nutričné
hodnoty v 100 g: bielkoviny 1-1,3 g, tuky 0,3 g, sacharidy 9,2-10 g.
Nutričné hodnoty v 100 g sušenej mrkvy: bielkoviny 7,3 g tuky 1,5 g,
vláknina 26, 3 g.
Uhorka šalátová (aj nakladačky)
Obsahuje
vitamíny skupiny B, vitamín C, síru, mangán, fosfor, vápnik, draslík a
bór, ktorý je dôležitý pre správny vývoj kostí a kĺbové chrupavky. Podporuje činnosť pečene. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 2 - 3 g.
Paprika sladká
Nepodávame stopky a nezrelé časti, pretože obsahujú jedovatý solanín. Nikdy nepodávame pálivé (štipľavé) druhy! paprika je bohatá na vitamín C, betakarotén a bioflavonoidy, ktoré
pôsobia proti rakovine, nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky
1 g, sacharidy 4 g.
Paštrnák
Obsahuje veľa vitamínu C, E, kyselinu listovú a vlákninu. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 12 g.
Petržlen (čerstvý, sušený)
Podávame len malý kúsok. Má vysoký podiel vlákniny. Obsahuje veľa vápnika a železa. Nepodávame ho gravidným samičkám. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 2 g, tuky 1 g, sacharidy 10 g.
Valeriána poľná (poľný salát)
Obsahuje veľa vitamínu C. Ďalej obsahuje provitamín A, vitamíny B1, B2, E, kyselinu listovú, horčík, fosfor, vápnik a železo. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1,8 g, tuky 0,3 g, sacharidy 1,4 g.
Paradajka
Podávame len červené a dobre zrelé plody (nie kyslé) bez zrniečok a zelených stopiek. Zelená (nezrelá) paradajky obsahujú jedovatý solanín. Nepodávame ho vo vyšších dávkach, pretože môže spôsobiť hnačku. Obsahuje veľa vitamínu C, E, betakarotén, draslík a lykopén, ktorý braní vzniku niektorých typov rakoviny. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 4 g.
Paradajka cherry
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1,1 g, tuky 0 g, sacharidy 5 g.
Šalát hlávkový
Nepodávame ho vo väčšom množstve, môže spôsobiť hnačky a nadúvanie. Nepodávame vonkajšie listy a hlúbik. Obsahuje kyselinu listovú a betakarotén. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1,5 g, tuky 0 g, sacharidy 2,1 g
Šalát ľadový
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 2 g.
Šalát rímsky
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 2 g.
Špenát
Podávame
len v malom množstve, pretože má vysoký obsah kyseliny šťaveľovej,
ktorá môže spôsobiť ochorenie obličiek, močové kamene, hnačky a
nadúvanie. Bráni vstrebávanie vápnika a železa. Obsahuje veľa vitamínu B6, C a E, betakaroténu, kyseliny listovej, betakarotén, vápnik, železo a horčík. Obsahuje veľa vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 2 g, tuky 1 g, sacharidy 3 g.
Topinambury - sladké zemiaky
Topinambury
sú veľmi vhodné pre škrečka s diabetom, pretože neobsahujú škrob, ale
diabeticky vhodný inulín - ten dokáže znížiť hladinu cukru v tele
podobne ako ľudský inzulín. Obsahujú uhľohydráty, bielkoviny a minimum tukov. Sú prirodzeným zdrojom vlákniny, esenciálnych aminokyselín, vitamínov a minerálnych látok. Obsahujú kyselinu jantárovú, mliečnu, jablčnú a citrónovú. Z minerálnych látok obsahujú hlavne draslík, horčík, vápnik a fosfor, zdraviu prospešné železo, kremík, mangán, zinok a sodík. Z vitamínov ide najmä o provitamín A, a ďalej ďalšie vitamíny z radov B, D, H a C. Pomáhajú pri detoxikácii pečene a obličiek. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1,9 g, tuky 0,2 g, sacharidy 17 g.
Kvaka
Obsahuje vitamín C, vlákninu a látky pôsobiace preventívne proti rakovine. Má močopudné a krv prečisťujúce účinky. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 7,7 g.
Tekvica nepodávame ozdobné tekvice!
Obsahuje veľa vitamínu E a betakaroténu. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 0,4-1 g, tuky 0 g, sacharidy 5,9-9 g.
Okrúhlica
Pôsobí proti rakovine. Je bohatá na vitamín C, vlákninu, vitamín B1, draslík, fosfor, horčík, železo, mangán, zinok, síru a karotén. Pôsobí proti rakovine. Obsahuje tiež sírnou silicu s antibakteriálnym účinkom a má močopudné účinky. Vzhľadom na značný obsah vlákniny podporuje črevnú činnosť a vyprázdňovanie čriev.
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 0,9 g, tuky 0,3 g, sacharidy 4,7 g.
Čerstvé ovocie
Ovocie
musí byť dôkladne umyté, bez kôstok a jadier, nie plesnivé, nahnité,
kyslé (je dobré ovocie vopred ochutnať) alebo konzervované. Ovocie podávame len zriedka - maximálne 1x do týždňa, kvôli vysokému obsahu cukru. (Ak
je u konkrétneho ovocie uvedené, že ho podávame len malý kúsok - alebo v
malom množstve), tak pod tým rozumieme veľkosť približne 1x1cm.)
Podávame vždy len jeden druh ovocia a súčasne s ním nepodávame mliečne
výrobky alebo zeleninu. Neskonzumované zvyšky odstránime najneskôr do 24 hodín od podania, lepšie hneď na druhý deň ráno.
Pozor! Ovocie v kombinácii s vodou môže spôsobiť hnačku. Křečíkům a škrečkom s cukrovkou ovocia nepodávame vôbec. Ovocie nepodávame dojčiacim samičkám ani mláďatám do veku 3 týždňov,
kvôli riziku vzniku ascitu (hromadenie tekutiny v dutine brušnej), ktorý
môže viesť k úmrtiu mláďat.Egreše
Podávame ho zriedka a len v malom množstve - bez jadier. Je bohatý na vitamín C a rozpustnú vlákninu. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 1 g, sacharidy 10 g.
Banán
Podávame ho zriedka a len v malom množstve, pretože obsahuje veľa cukru. Zrelý môže vo väčšom množstve spôsobiť zápchu. Sčernela banány je nutné hneď odstrániť. Obsahuje veľa draslíka, železo a vitamín B6. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1,3 g, tuky 0 g, sacharidy 23 g.
Broskyňa
Podávame len malý kúsok bez šupky, ktorá obsahuje kyseliny. Obsahuje draslík, vápnik, železo, zinok, horčík, niacín a veľa vlákniny. Vo väčšom množstve môže v spojení s vodou spôsobiť silný hnačku. Jadro obsahuje kyselinu kyanovodíkovú - nepodávať! Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 12 g.
Hrozno
Podávame
bez jadier (obsahujú malé množstvo kyseliny kyanovodíkovej) a len malé
množstvo, pretože veľmi sladké plody podporujú vznik cukrovky. Šupka obsahuje veľa tanínu a veľa tanínové kyseliny. Hrozno sú dobrým zdrojom draslíka. Tmavé odrody sú zdrojom antioxidantov. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 16 g.
Hruška
Podávame bez jadier (obsahujú malé množstvo kyseliny kyanovodíkovej) a len malý kúsok. Nezrelé hrušky v kombinácii s vodou môžu spôsobiť hnačku. Hrušky obsahujú užitočný zdroj vlákniny, draslíka a železa. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 16 g.
Jablko
Podávame bez jadier (obsahujú malé množstvo kyseliny kyanovodíkovej). Jablko obsahuje vitamín C, pôsobí proti hnačke (surové) a zápche (dusené). Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 0 g, tuky 0 g, sacharidy 15 g.
Jahoda
Je najlepším rastlinným zdrojom mangánu a jedným z najsilnejších rastlinných antioxidantov. Rovnako je bohatá na vitamíny C, B, A, E, železo, fosfor, zinok a meď. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 1 g, sacharidy 9 g.
Jahoda lesná
Podávame len zriedka a v malom množstve.
Malina
Podávame iba výnimočne a len v malom množstve. Vynikajú vysokým obsahom železa, zinku, medi a mangánu - čo priaznivo pôsobí pri anémiách. Inak obsahujú draslík, vápnik, horčík, fosfor a málo sodíka. Maliny sú bohaté na vitamín C, E, kyselinu listovú a vlákninu. Pomáhajú pri liečbe hnačiek a porúch trávenia. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 1 g, sacharidy 11 g.
Marhuľa
Podávame len malý kúsok a bez šupky, ktorá obsahuje kyseliny. Vo väčšom množstve môže v spojení s vodou spôsobiť silný hnačku. Obsahuje betakarotén a vlákninu. Jadro obsahuje kyselinu kyanovodíkovú - nepodávať! Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 13 g.
Nektarinka
Podávame iba malý kúsok bez šupky, ktorá obsahuje kyseliny. Vo väčšom množstve môže v spojení s vodou spôsobiť silný hnačku. Nektarinka obsahuje veľa vitamínov A, C, draslík, niacín a riboflavín. Jadro obsahuje kyselinu kyanovodíkovú - nepodávať! Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 8 g.
Černice
Podávame zriedka a len v malom množstve. V
plodoch sú početné vitamíny, mnoho provitamínu A, vitamíny skupiny B,
vitamín C (20 - 30 mg v 100 g), veľmi veľa vitamínu E, vitamín K, veľa
vlákniny. Z minerálnych látok má najviac draslíka, fosforu, veľa vápnika a horčík, málo sodíka, dosť železa.
Slivka
Podávame len malý kúsok. Vo väčšom množstve môže v spojení s vodou spôsobiť silný hnačku. Jadro obsahuje kyselinu kyanovodíkovú - nepodávať! Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 16 g.
Čerešňa
Podávame len malý kúsok bez šupky, ktorá obsahuje kyseliny. Vo väčšom množstve môže v spojení s vodou spôsobiť silný hnačku. Čerešne sú dobrým zdrojom draslíka. Jadro obsahuje kyselinu kyanovodíkovú - nepodávať! Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 15 g.
Sušené ovocie
Nesmie byť v šírené; výrobky
s označením "BIO" konzervanty typu siridlo neobsahujú, ale je potrebné
počítať s ich vyššou cenou (príp. si ovocie môžeme usušiť i sami). Podávame ho menej často, pretože obsahuje veľa cukru. Křečíkům Campbellovým ho nepodávame vôbec, lebo majú sklony k cukrovke (cukrovky). Škrečkom s cukrovkou sušené ovocie nedávame vôbec.Banány
Podávame je len výnimočne, pretože obsahujú veľa cukru. Banánové chipsy sladené medom nepodávame vôbec, pretože obsahujú ešte viac cukru. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 2-4 g, tuky 1 g, sacharidy 58-75 g.
Brusnice
Majú antibakteriálne účinky, zmierňujú problémy pri trávení a zmierňujú hnačka. Podávame max. 1 - 2 ks týždenne.
Jablká
Sú zdrojom vlákniny. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1-1,7 g, tuky 0 g, sacharidy 57-64,9 g.
Hrušky
Sušené hrušky obsahujú množstvo minerálnych látok (vo väčšom množstve potom draslík), vlákninu a kyselinu listovú (vitamín B9). Sú dobrým zdrojom rýchlej energie.
Maliny
Pomáhajú pri liečbe bakteriálnych a vírusových ochorení sprevádzaných
zvýšenou telesnou teplotou a sú užitočné pre imunitný systém organizmu.
Hrozienka
Sú dobrým zdroj draslíka a železa. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1,5-3 g, tuky 0 g, sacharidy 54-69 g.
Slivky
Obsahujú veľa vitamínu B6 a E, draslík, železo a vlákninu. Uvoľňujú zápchu. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 1,9-3 g, tuky 0 g, sacharidy 57-65,6 g.
Bylinky a iné rastliny
Podávame je čerstvé alebo sušené - sušené vmiešame do suchého krmiva - 100 g byliniek na 600 g krmiva. Rastliny nezbierame na miestach, kde môže dôjsť k ich znečisteniu zvieracími výkalmi. Nezbierame je v blízkosti ciest, ani do mikroténových sáčkov (kvôli riziku zaparenie). Ak sa nám niektoré bylinky zdajú príliš aromatické, podávame je iba len v sušenej forme. Nepodávame vňate z kupovanej zeleniny, pretože je v nej veľa chemických postrekov. Vysoký podiel vlákniny v prírodných zložkách podporuje brúsenie zubov a zdravé zažívanie.Bazalka
Podávame iba sušené listy. Podporuje chuť do jedla, napomáha tráveniu, pôsobí proti kŕčom a upokojuje.
Kozonoha hostcová
Podávame podzemok alebo čerstvé (mladé) listy - pred použitím listov je potrebné stiahnuť z nich pokožku. Pôsobí silne močopudne, zvyšuje vylučovanie solí kyseliny močovej a chloridov, uvoľňuje kŕče (napr. V oblasti brucha).
Zelerová vňať
Podávame iba sušenú vňať, ktorá je bohatá na vitamíny A a E. Nutričné
hodnoty v 100 g: bielkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 10 g
Echinacea purpurová (Echinacea purpurová)
Podávame ju iba sušenú. Posilňuje imunitný systém a pôsobí proti rakovine, zápalom, infekciám a hnisavým procesom. Vysoký obsah vlákniny pozitívne pôsobí na zdravie zubov a tráviaci systém.
Feniklová vňať
Podávame ju iba sušenú. Podporuje trávenie.
Harmanček
Zmierňuje tráviace ťažkosti, pôsobí protizápalovo a dezinfekčne.
Hluchavka objímavá
Obsahuje veľa vápnika. Podávame v malom množstve.
Jahodové listy
Ďatelina / Ďatelina Lúčna
Podávame kvety i listy. Čerstvú podávame len v malom množstve, sušenú bez obmedzenia.
Skorocel kopijovitý, širokolistý
Je bohatý na vlákninu (20,8% v 100 g sušeného skorocelu). Pôsobí proti zápalom, má antibakteriálny účinok a pomáha pri poruchách trávenia sprevádzaných zápchou. Nutričné hodnoty v 100 g sušeného skorocelu: bielkoviny 13,7 g tuky 2,4 g.
Pastiersky kapsička
Podávame čerstvú alebo sušenú. Môže spôsobiť nadúvanie. Má stimulačný účinok na svaly maternice, preto ju nepodávame gravidným samičkám. Obsahuje veľa vápnika.
Kôprová vňať
Podávame ju čerstvú alebo sušenú. Obsahuje veľa vitamínu C, draslík, zinok a vápnik. Dodáva telu antioxidačne a antibakteriálne pôsobiace látky. Povzbudzuje chuť k jedlu, pôsobí na zlé trávenie, podporuje trávenie,
zmierňuje nadúvanie, pôsobí proti hnačke, stimuluje produkciu mlieka.
Žihľava
Podávame čerstvú alebo sušenú; čerstvú pred podávaním sparíme horúcou vodou. Obsahuje veľa vitamínu B, C, K, vápnik, železo (viac ako špenát) a antibioticky pôsobiace látky. Má silné močopudné účinky. Podporuje tvorbu červených krviniek, prečisťuje krv i celý organizmus. Nutričné hodnoty v 100 g sušenej žihľavy: bielkoviny 27,9 g tuky 2,0 g, vláknina 15,9 g.
Kozia brada
Podávame koreň (vykopávať ho približne v októbri), mladé listy a byle (zberáme na jar). Možno
ju použiť ako pomocný liek pri ochoreniach pečene, žlčníka, pri
zápaloch močových ciest, pri žalúdočných problémoch a kožných chorobách.
Má využitie aj pri liečbe cukrovky.
Kukurica cukrová
Podávame listy. Čerstvé i sušené sú zdravou pochúťkou.
Kvety slnečnice
Podávame okvetné lístky. Nepodávame kvety z ozdobných slnečníc!
Mäta pieporná
Podávame ju čerstvú alebo sušenú. Nepodávame ju dojčiacim samičkám, pretože môže spôsobiť úbytok mlieka. Podporuje trávenie, tlmí kŕče predovšetkým v tráviacom trakte, pôsobí protizápalovo a antisepticky.
Medovka
Podávame ju čerstvú alebo sušenú. Zlepšuje trávenie, pôsobí proti kŕčom, prináša úľavu pri horúčke, pôsobí proti vírusom a baktériám.
Nechtík lekársky
Prečisťuje krv, zlepšuje trávenie, funkciu žlčníka a čriev a znižuje horúčku.
Nevädza poľná
Podporuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie (má účinky močopudné a žlčopudné). Podávame čerstvú alebo sušenú.
Oregano
Podávame ho čerstvé alebo sušené. Pomáha pri črevných ťažkostiach, uvoľňuje kŕče, podporuje trávenie a je prírodným antibiotikom.
Pestrec mariánsky
Podávame ho čerstvý alebo sušený. Chráni, podporuje a regeneruje pečeň, posilňuje imunitný systém, podporuje zdravý rast srsti a látkovú výmenu. Obsahuje životne dôležité balastné látky. Vysoký obsah vlákniny sa stará o optimálne trávenie. Pozor na tŕne! Nutričné hodnoty v 100 g sušeného pestreca: bielkoviny 9,9 g tuky 2,3 g, vláknina 21,4 g.
Púpava lekárska
Podávame listy, kvety, koreň. Stopky kvetov nepodávame! Kvety môžu vyvolať alergickú reakciu. Obsahuje veľa vápnika a je účinným diuretikom. Priaznivo sa prejavuje pri zápaloch močových ciest a pri obličkových kameňoch, zvyšuje tvorbu a vylučovanie žlče. Obzvlášť je odporúčaná pre laktujúce samičky. Môže farbiť moč a stolicu do červena. Znižuje hladinu krvného cukru, je vhodný pre škrečky s diabetom (hlavne koreň púpavy). Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Nutričné hodnoty v 100 g sušenej púpavy: bielkoviny 20,3 g, tuky 4,9 g.
Petržlenová vňať
Podávame ju čerstvú aj sušenú. Obsahuje veľa vitamínu A, B a C, vápnik, draslík, horčík a železo. Je silným diuretikom, povzbudzuje trávenie a pôsobí proti nadúvaniu. Pri vyšších dávkach spôsobuje dráždenie obličiek. Má stimulačný účinok na svaly maternice, preto ju nepodávame gravidným samičkám. Nutričné hodnoty v 100 g čerstvej vňate: bielkoviny 3 g, tuky 1 g,
sacharidy 6 g. Nutričné hodnoty v 100 g sušených stonku petržlenu:
bielkoviny 13,7 g, tuky 2,4 g.
Podbeľ
Podávame čerstvé alebo sušené kvety a listy. Je vhodný pri nachladnutí. Používa sa aj pri žalúdočno-črevných zápaloch. Pretože
čerstvý podbeľ obsahuje stopy pyrolizidinového alkaloidu, ktorý pôsobí
toxicky na pečeň, neodporúča sa jeho dlhodobé podávanie. Sušením sa ale obsah alkaloidov znižuje.
Hviezdicu prostrednú
Používa sa kvitnúca vňať (ako zelenina sa odporúča skôr vňať pred kvitnutím, nie je horká), od konca apríla. Obsahuje vitamíny (C a E), karotin, tanín, horčiny. Má močopudné účinky, podporuje metabolizmus.
Rebríček obyčajný (Myší chvost obyčajný)
Podávame čerstvé alebo sušené kvety a vňať len v malom množstve. Nepodávame ho gravidným samičkám. Podporuje trávenie, má protizápalový účinok, znižuje horúčku a podporuje činnosť pečene.
Rozmarín
Podávame ho čerstvý alebo sušený v malom množstve. Je bohatý na vápnik. Zlepšuje trávenie.
Šalvia
Podávame ju čerstvú alebo sušenú iba v malom množstve, pretože vyššie dávky môžu vyvolať kŕče podobné epileptickým. Pôsobí proti bolesti, pomáha pri hnačke, má silný antibakteriálny účinok. Obsahuje veľa vápnika.
Sedmokráska
Podávame kvety i listy. Pôsobí proti horúčke aj ako mierne preháňadlo.
Seno
Seno nie je pre škrečky až tak dôležité ako pre morčatá a králiky, ale môže im poskytnúť toľko dôležitú vlákninu. Tiež si z neho môžu urobiť hniezdo. Pri kúpe sena dbáme na to, aby bolo čo najčerstvejšie, bolo mäkké, nebolo prašné a nevyskytovali sa v ňom roztoče. Ak sa obávate roztočov, tak je dobré dať seno na dva dni do mrazničky a až potom ho použiť. Takto to praktizujú zahraničné chovatelia.
Zlez lesný
Zbierajú sa ako listy, tak kvety. Listy a kvety sa používajú v čajových zmesiach, obsahujú sliz, triesloviny, vitamín C a karotén. Stimuluje činnosť čriev a zvyšuje účinnosť vitamínu P. Pôsobí protizápalovo.
Tráva
Nezbierame ju na miestach, kde môže dôjsť k znečisteniu zvieracími výkalmi. Nesmie byť zbierané v blízkosti ciest. Môžeme si ju vypestovať aj sami. Škrečka na nej navykáme pomaly, postupne, potom ju môžeme podávať bez obmedzení.
Tráva pre mačky
Na našom trhu je niekoľko týchto výrobkov od rôznych výrobcov. Jedná sa o zmes semienok a klíčiace hmoty, z ktorej po zaliatí vyrastie trávnik.
Škrečka na ňu navykáme pomaly, postupne, potom ju môžeme podávať bez obmedzení.
Tymián
Podávame ho čerstvý alebo sušený. Pôsobí proti hnačke, zmierňuje žalúdočné problémy, pomáha pri zlom trávení.
Lucerna siata
Listy a vňať lucerny majú vysoký obsah vitamínov A, B, C, E a K a minerálnych látok: železo, fosfor, zinok a vápnik. Tieto látky majú pozitívny vplyv na zuby, srsť i kostru. Jej klíčky obsahujú až štyridsať percent bielkovín - viac ako vajcia, mlieko alebo hovädzie mäso. Lucerna má ďalej silné detoxikačné účinky, za ktoré vďačí obsahu chlorofylu. Používa sa ako prostriedok pre celkové posilnenie organizmu, pôsobí proti zápalom. Lucerna ovplyvňuje metabolizmus krvného cukru, a stabilizuje jeho hladinu. Je vhodná pre škrečky s diabetom.
Yzop
Podávame ho čerstvý alebo sušený v malom množstve. Obsahuje veľa vápnika. Účinkuje proti zápalom.
Listy a vetvičky stromov
Pred podávaním ich dôkladne umyjeme a usušíme. Nepodávame vetvičky kôstkovín (čerešňa, višňa, marhuľa, slivka ...)!Brest
Podávame čerstvé alebo sušené listy. K podávanie sú vhodné predovšetkým mladé listy.
Breza
Podávame iba listy. Je silným diuretikom. Obsahuje triesloviny.
Brusnica
Podávame listy aj vetvičky, ale nie príliš často, pretože obsahujú veľa tanínu.
Buk
Podávame iba listy a vetvičky, plody sú jedovaté! Listy podávame len v malom množstve, pretože obsahujú vysoké množstvo kyseliny šťaveľovej.
Hrab obyčajný
Obsahuje viac tanínu. Často býva napadnutý hubami (plesní), preto ho pred podávaním dôkladne skontrolujeme.
Hrozno
Podávame listy a plody bez zrniečok.
Hruška
Podávame celé vetvičky.
Jabloň
Podávame listy, kvety i celé vetvičky.
Jaseň štíhly
Nie všetky druhy jasanov sú vhodné na podávanie. Nepodávame plody a puky.
Javor
Podávame iba listy a vetvičky. Nepodávame plody (nažky) a kvety, pretože sú jedovaté.
Jelša
Podávame ju zriedka ako maškrtu.
Gaštan jedlý
Podávame listy a plody (iba varené). Plody obsahujú veľké množstvo cukru, preto je podávame len v malom množstve.
Lipa
Podávame iba sušené listy. Má silný močopudný účinok, znižuje horúčku a pôsobí ako prostriedok proti zápalom.
Lieska
Vetvičky sú veľmi vhodné na okusovanie. Majú mierne močopudný účinok. Nepodávame je gravidným samičkám.
Malina
Podávame iba nepichlavé časti.
Orech
Podávame vetvičky a listy.
Ostružina
Podávame mladé alebo sušené listy a vetvičky bez tŕňov.
Ríbezle
Podávame listy a vetvičky.
Ruže
Podávame len čerstvé alebo sušené listy a kvety z chemicky neošetrených kríkov a bez tŕňov.
Topoľ
Vŕba
Živočíšne bielkoviny
Nepodceňujme ich dôležitosť vo výžive škrečkov! Podávame ich s mierou - nadbytok bielkovín sa ukladá v podobe tuku.Bielok varený
Žĺtok nepodávame, pretože obsahuje veľa tuku. Obsahuje veľa vitamínu B12 a lecitín. Bielok je zvlášť vhodné podávať gravidným a dojčiacim samičkám. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 11 g, tuky 0-0,3 g, sacharidy 0-0,8.
Cvrčky
Môžeme ich podávať aj živé. Ak škrečka chováme v klietke a nie v uzavretom boxe, pomôžeme si pinzetou, ktorou ho pridržíme, aby neutiekol do bytu. Nutričné hodnoty v 100 g: tuky 26 g.
Gamarus
Sú veľmi zdravé pre škrečky a sú vhodným zdrojom bielkovín.
Krmivo pre akvarijné rybičky (vločkové)
Podávame ho iba občas a v malom množstve. Je vhodným zdrojom bielkovín. Je dobré pre lesklú srsť.
Krmivo pre korytnačky
Je vhodné ako zdroj bielkovín.
Kvalitné granule alebo konzervy pre psov, mačky, fretky
Podávame tie, ktoré obsahujú mäso a neobsahujú taurín. Podávame je len občas.
Kobylky
Môžeme ich podávať aj živé. Ak škrečka chováme v klietke a nie v uzavretom boxe, pomôžeme si pinzetou, ktorú kobylku pridržíme, aby z klietky neutiekla.
Krevety (sušené)
Podávame je maximálne 1- 2-krát za týždeň. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 51,7 g, tuky 3,44 g, sacharidy 0 g.
Krevety (varené)
Varíme v neslané vode. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 16 g, tuky 1 g, sacharidy 0 g.
Kuracie mäso
Podávame ho uvarené, nesolené. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 21 g, tuky 4 g, sacharidy 0 g.
Morčacie mäso
Podávame ho uvarené, nesolené. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 22 g, tuky 5 g, sacharidy 0 g.
Larvy priadky morušovej
Majú vysoký podiel živočíšnych bielkovín a sú veľmi blízke strave hlodavcov vo voľnej prírode. Obsahujú dôležité nenasýtené mastné kyseliny a esenciálne aminokyseliny, ktoré významne prispievajú k zdravému metabolizmu. Nutričné hodnoty v 100 g: tuky 56 g.
Larvy múčiara brazílskeho
Podávame maximálne 3 - 4 ks týždenne, pretože obsahujú veľa tuku (40%)
a veľké množstvo chitínu, ktorý je ťažko stráviteľný (len práve
vyzlečené červami obsahujú menej chitínu)
Larvy potemníka múčneho - múčne červy
Podávame
maximálne 3 - 4 ks týždenne pre škrečka zlatého, pretože obsahujú veľa
tuku a veľké množstvo chitínu, ktorý je ťažko stráviteľný (len práve
vyzlečené červami obsahujú menej chitínu). Nutričné hodnoty v 100 g: tuky 50 g.
Rak sušený sladkovodný
Rybie mäso
Podávame
uvarené, nesolené mäso z netučných druhov (obsah tuku do 3g v 100g)
napr. Zubáč, hejk, pangasius, platesa, treska - filé. Je vhodným zdrojom bielkovín a vitamínu B.
Sarančata
Sušené mäso
Nesmie byť solené.
Mliečne výrobky
Vhodné sú tie, ktoré obsahujú menej ako 3% tuku, sú bez príchuti, cukru, umelých sladidiel a farbív.Actimel light
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 2,9 g, tuky 0,1 g, sacharidy 5,1 g.
Activia biela nesladená
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 5 g, tuky 3 g, sacharidy 5 g.
Cottage cheese
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 13 g, tuky 4 g, sacharidy 3 g.
Jogurt biely
Vhodný ako zdroj bielkovín, vápnika, fosforu, vitamínu B2 a B12.
Kefír
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 3,3 g, tuky 3,6 g, sacharidy 1,7 g.
Syr tavený nízkotučný
Podávame ho iba výnimočne. Je vhodný iba pre škrečka, ktorý má problémy so zubami, príp. je vôbec nemá.
Syr tvrdý
Nepodávame syry údené alebo syry s príchuťou. Podávame iba nízkotučné druhy a to maximálne 1x za týždeň. Obsahuje vitamín B12, bielkoviny a vápnik.
Tvaroh
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 19,4 g, tuky 0,3 g, sacharidy 4,8 g.
Ostatné potraviny a potraviny s obmedzením podávaním
Ostatné potraviny:
Podávame je nesolené, nesladené, neúdené, nefarbené, bez umelej príchute.Krmivo pre andulky
Kukuričné lupienky (corn flakes)
Nevhodné pre škrečky s diabetom. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 7,8 g, tuky 1,4 g, sacharidy 81,8 g (z toho cukry 9,4 g).
Obilné orechy (extrudované pšeničné klíčky)
Pšeničné klíčky sú zdrojom vitamínov skupiny B, E, K, stopových prvkov, vlákniny. Majú vysokú nutričnú hodnotu a zachovávajú si veľké množstvo vitamínov. Svojim antioxidačným pôsobením pšeničné klíčky zastavujú degeneratívne bunkové procesy. Povzbudzujú imunitu (obranyschopnosť) a nepriamo tak pôsobí proti infekciám i nádorovým ochorením.
Ovsená kaša (varená vo vode, bez soli)
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 5,13g, tuky 6,47 g, sacharidy 23,33 g.
Popcorn
Pripravíme ho zo zrniek cukrová kukurica bez tuku a soli. Kupovaný popcorn v sáčku určený na prípravu v mikrovlnke obsahuje olej a soľ, preto je nevhodný. Nevhodné pre škrečky s diabetom. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 9,3 g, tuky 15,7 g, sacharidy 62,5 g.
Ryžové burizóny / burizony
Podávame len výnimočne kvôli vysokému obsahu sacharidov. Nevhodné pre škrečky s diabetom. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 6 g, tuky 4 g, sacharidy 76 g.
Svätojánsky chlieb
Je
cenený predovšetkým pre obsah vitamínov skupiny B, minerálnych látok
(draslík, horčík, vápnik) a stopových prvkov (železo, mangán, chróm,
meď, nikel). Je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha pri trávení a vylučovaní a taky ako prevencia proti hnačke. Je vhodný pre zdravú srsť a kožu. Má antibakteriálne, antivírusové a antiseptické účinky, nie je alergénom. Podávame ho len občas, pretože obsahuje viac ako 50% cukru a veľa tuku. Obsahuje 3-krát viac vápnika ako mlieko. Bráni náhlemu zvýšeniu hladiny krvného cukru a znižujú hladinu cholesterolu. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 4,8 g, tuky 0,7 g, sacharidy 91,6 g.
Cestoviny
Podávame varené alebo surové (u surových pozor na ostré hrany - môžu spôsobiť zranenie v Torbe). Nevhodné pre škrečky s diabetom. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 12,3 g, tuky 1,3 g, sacharidy 72,6 g.
Tofu (natural)
Podávame biele, neochutené, neúdené tofu. Nesmie byť kyslé! Je bohaté na vitamín E, bielkoviny, vápnik, horčík, železo a fosfor. Chráni pred rakovinou a srdečnými chorobami. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 16 g, tuky 2 g, sacharidy 7 g.
Lucernové granule (pelety)
Majú vysoký obsah bielkovín a vlákniny a nízky obsah škrobov a cukrov. Obsahuje
veľa vlákniny (25,6 g / 100 g) vápnika, karoténu, vitamíny A, B2
(riboflavínu), B3 (niacínu) B5 (kyseliny pantoténovej) a E, kyseliny
listovej, draslík, chlór, horčík, železo, mangán a kobalt . Nutričné hodnoty v 100 g: tuky 2,75 g, sacharidy 4,6 g.
Potraviny s obmedzením podávaním
podávame len výnimočne (maximálne 1x za 10 -14 dní),Čučoriedky
Vo väčšom množstve môžu spôsobiť zápchu. Môžeme podávať maximálne 1 bobuľu za 2 týždne. Spíš podávame listy a vetvičky. Listy môžu znižovať hladinu cukru u škrečkov s diabetom, pomáhajú pri hnačkových a žalúdočných ťažkostiach. Lístky sa zbierajú pred dozretím plodov.
Bonbóny pre hlodavce (ovocné, jogurtové, syrové, zeleninové atd.)
Sú nevhodné kvôli vysokému obsahu cukru a nízkej výživovej hodnote. Odporúčania
výrobcov podávať 1-3 bonbóny (niekedy je uvádzané aj väčšie množstvo)
za deň sú absolútne nesprávne a skôr škrečkovi uškodí. Ak sa predsa len rozhodnete bonbóny kúpiť, tak vyberte taký výrobok, ktorý neobsahuje prídavok cukru.
Hovädzie mäso
Podávame iba varené chudé hovädzie mäso (varené v neslané vode), ktoré obsahuje od 3 do 5% tuku.
Hovädzie mäso je biologicky veľmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, železa a vitamínu B2.
Knäckerbrot
Podávame len výnimočne kvôli vysokému obsahu sacharidov. Nevhodné pre škrečky s diabetom. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 9 - 12 g, tuky 4 -6 g, sacharidy 65 - 67g.
Macesov
Podávame len výnimočne kvôli vysokému obsahu sacharidov. Nevhodné pre škrečky s diabetom. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 9,9 - 12,1 g, tuky 0,3 - 1,7 g, sacharidy 79,2 - 83,7 g.
Pečivo (tvrdé, sušené)
Vhodnejšie je celozrnné pečivo.
Piškóty
Podávame len výnimočne, pretože obsahujú cukor. Nevhodné pre škrečky s diabetom. Vhodnejšie sú piškóty pre psov so zníženým obsahom cukru.
Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 10 g, tuky 4 g, sacharidy 78 g.
Pufované chlebíček (ryžový, celozrnný atď.)
Ľudovo nazývané "polystyrén". Pozor na obsah soli. Kvôli vysokému glykemickému indexu je nevhodný pre škrečky s diabetom.
Sucháre diétne
Podávame len výnimočne kvôli vysokému obsahu sacharidov. Nevhodné pre škrečky s diabetom. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 11,1 g, tuky 4,7 g, sacharidy 81 g.
Sucháre celozrnné
Podávame len výnimočne kvôli vysokému obsahu sacharidov. Nevhodné pre škrečky s diabetom. Nutričné hodnoty v 100 g: bielkoviny 12, 9 g, tuky 10, 3 g, sacharidy 60,7 g.